Dilme Zeytin Kurulumu

Malzemeler:
- 5 kg siyah veya yeşil zeytin
- 1 kg toz kaya tuzu 

Kasadan çıkardığınız zeytinlerin kalmış olabilecek dal ve yapraklarını ayıklayıp hafif sudan geçiriniz. Zeytinlere bıçağın sivri ucu yardımıyla 2-3 çizik atınız.

Tatlandırma:
Kişinin damak tadına göre tekrar adedi ve buna bağlı olarak uygulama süresi değişkenlik gösterir. Bu nedenle farklı tekrar adetleri ile kurulum yaparak damak tadınıza hitap eden süreyi yakalamanızı öneririz. 

  • 5 kg.’luk kavanoza çizilen zeytinleri doldurunuz.
  • Kavanozu su ile doldurup 1 avuç veya 2 yemek kaşığı kaya tuzu atınız.
  • Tuzu eritmek için tahta bir kaşık yardımı ile karıştırabilir ya da kavanozun kapağını kapayıp hafifçe çalkalayabilirsiniz.
  • 3-4 günde bir kavanozdaki suyu boşaltınız. Yeni su ve tuz karışımı ekleyerek bu işlemi zeytinlerin acılığı gidene kadar tekrar ediniz. 
  • Her tuzlu su değişiminde zeytinlerin tadına bakarak damak zevkinize hitap eden tatlı-acı lezzeti yakalayınız. Bu lezzeti yakaladığınızda son suyu dökünüz.

Salamura: 
Dilme zeytinlerin olduğu kavanoz içerisine 5-6 yemek kaşığı kaya tuzu ilave ediniz. Kavanozun yarısına kadar su ile doldurunuz. Diğer yarısını ise taşma payı bırakacak şekilde taze limonlardan sıktığınız limon suyu ile doldurunuz. Kapağı kapatıp 7-10 gün süre ile dinlendiriniz. 

7-10 gün sonunda ihtiyacınız olan kadar zeytini kaba çıkarıp zeytinyağı, limon eşliğinde kekik, biberiye gibi aromatik bitkiler ile harmanlayarak tüketebilirsiniz.

* Tuz miktarı damak tadına göre değişiklik gösterecektir. 5-6 yemek kaşığı tuz ilavesi normal tuzlu bir zeytin elde etmenizi sağlar. Tuz miktarını arttırmak veya azaltmak kendi ve ailenizin damak tadına göre özelleştirilmiş bir tarif yakalamak isteyebilirsiniz.

** Salamura süresi tadlandırma ön işlemi sürenize bağlı olarak nihai lezzeti değiştirecektir. Daha kısa süre tatlandırma yapıldığında acıca olan zeytin salamura edildiğini acı notası baskın bir lezzet elde edeceksiniz. Zeytin acılığını tercih etmeyenler için tatlandırma ön işlemini daha uzun tutmaları önerilir. Kendi zeytinini kurmanın eğlenceli yanı beğenerek tüketeceğiniz zeytinin damak tadınıza özel tarifini yakalayabilecek olmanızdır. Bunun için vermiş olduğumuz tatlandırma tarifi süresince aşağıdaki örneği kendinize göre geliştirebilirsiniz. 

Örnek:
4. su değişiminde zeytinin tatlı-acı tadı sizi cezbetti fakat emin değilsiniz. 1 kg kadar zeytini kavanoz içerisinden alıp 1 litrelik kavanoza koyunuz. Vermiş olduğumuz salamura tarifine göre 1 kaşık kaya tuzu, kavanozun yarısına kadar su diğer yarısına ise taşma payı bırakarak limon suyu doldurunuz. 5 kg'lık kavanozda kalan zeytinlerde tatlandırma işlemine devam ediniz. Dilerseniz bundan sonraki su değişim zamanlarında 1’er kg zeytini yarı bir kavanoza alarak salamura edebilirsiniz.