Fermente Biber Turşusu Tarifi

Malzemeler:
660cl kavanoz 
Kaya tuzu
4/6 adet küçük diş sarımsak
350cl ev yapımı fermente sirke
Kereviz veya maydanoz sap ve yaprakları
Zeytinyağı

Yapılışı:
Kavanozun dibine soyduğunuz 3-4 diş sarımsağı koyunuz. Yıkadığınız karışık acı biberleri kavanozun içerisine boşluk bırakmayacak ve hareket etmelerini engelleyecek şekilde tepeden 2 parmak boşluk kalana kadar diziniz. 1-2 diş daha soyulmuş sarımsak ilave ediniz. Kavanozun yarısına kadar ev yapımı sirkenizi ilave edininiz.  Elma, ahlat gibi nötr lezzetli sirkeler tercih edilmelidir. Kalan kısmı kaynamış soğumuş su ile doldurunuz. 1 silme yemek kaşığı tuz ilave ediniz. 1 tatlı kaşığı zeytin yağı da katınız. Yıkadığınız kereviz sapı ve yaprakları ya da maydanozları doğrayarak yada elinizde katlayarak en üste biberleri bastırmak ve lezzet katmak amacı ile yerleştiriniz. Kavanozun kapağını sıkıca kapayıp ters çevirip 24 saat böyle bekletiniz. Ertesi gün kavanozun kapağını açarak biriken gazı atınız. Kapak üstünde kalacak şekilde köpürme kesilene kadar bekleyin. Başlangıçta kullandığınız fermente sirkenin gücüne göre bu köpürme daha yoğun ve uzun süreli olabilmektedir. Genellikle yarım gün içinde köpürme bitecektir. Köpürme geçtiğinde kapağı kapatınız. Bu şekilde bir hafta süreyle kurduğunuz turşuyu gözlemleyiniz. Tekrar eden taşma ve köpürme durumlarında kapağı açıp, gazını alarak tekrar kapatınız. 

Hatırlatma ve öneriler
Turşunuzu tüketmeden önce ne kadar beklerse o kadar fermente olacaktır. Fermentasyon yaşayan bir süreçtir. Kurulduktan 10 gün sonra yenen bir turşu ile 2 ay sonra yenen arasında lezzet ve asidite farkı olacaktır. Meyve ve sebzelerin tadları karışacak, lezzetler daha derinleşecek ve damağınıza farklı deneyimler yaşatacaktır. Canlılığın sürekli devam ettiği fermente ürünler sayesinde sadece ağzınız değil bağırsaklarınızda şölen yaşayacaktır. 
Fermentasyonu hızlandırmak amacıyla kurulum esnasında 1 adet nohut ekleyebilirsiniz. Ev yapımı sirkeniz güçlü bir asiditeye sahip değilse de nohut ek destek sunacaktır. 
İlave ettiğiniz zeytinyağı biberlerin yüzeyini kaplayacaktır. Bu da hava almayı keseceği için istenmeyen bir küf oluşumunu da engelleyecektir.
Marketlerden alınacak hazır sirkeler ile yaşayan bir turşu kuramayacağınızı üzülerek belirtmek isteriz. Hazır sirkeler üretim teknikleri nedeniyle mikroorganizma içermemektedir. Hazır sirkeler ile turşu kurulumu sebze ve meyveleri bir süre için bozulmadan saklamaya yarayacaktır. İçinde yaşam barındırmayan bu yöntemin bağırsak florasını destekleyici bir yanı olmadığı gibi besleyici değeri de yok denecek kadar azdır.